Hevosen kuvat © VRL-01080
Nimi Huvitutin Aaria Rekisterinumero VH15-018-2015
Rotu, sukupuoli Suomenhevonen, tamma syntymäpäivä 23.08.2015 4v 23.10.2015
Säkäkorkeus 152cm Väri Vaaleanruunikko
Painotus koulupainotus Koulutustaso Ko: HeA, Re: 60cm
Omistaja Axel (VRL-13550) Kasvattaja Huvitutti

KTK-I myönnetty 20.11.2015
(22 + 20 + 21 + 17 = 80p)

Palkittu SV-II palkinnolla 20.10.2015
(rakenne 8,2, suku 6, käytöskoe 20, ratsastuskoe 8 + 0 = 42,2)

Palkittu KV-I palkinnolla 20.12.2015
(Rakenne: 10 Käynti: 4 Ravi: 4 Laukka: 3 Lisäpisteet: 0 Ratsastettavuus: 3 Luonne: 5 Suku: 16 Yhteensä: 45p.)

VSN National Champion arvonimi myönnetty 15.01.2016

Huvitutin Aaria, lyhyesti Riia on hauska tapaus, sillä intoa tammalla on ainakin kymmenen hevosen edestä. Se on aina vauhdilla menossa tilanteessa kuin tilanteessa ja kysymys onkin, onnistuuko hoitaja pysymään perässä.

Riian kanssa rauhallisuus on täysin tuntematon käsite. Taluttaessa tamma harppoo pitkin, kiireisin askelin ja lähes raahaa taluttajaansa perässään. Tarhassakin se malttaa rauhoittua vasta saatuaan riehua hetken aikaa. Riian pahoihin tapoihin kuuluu myöskin kaikkien muiden houkutteleminen mukaan pelleilyynsä.

Hoitaessa neiti ei paljoa sen rauhallisempi ole. Paikoilaan se ei malta seistä hetkeäkään, vaan koko ajan pitäisi olla pyörimässä johonkin suuntaan. Silloinkin jos hoitaja asiasta tammalle huomauttaa, muistaa se hyvällä tuurilla parin minuutin ajan olla rauhassa, jonka jälkeen koko komento on jo unohtunut. Edes kiinni sitominen ei täysin auta. Se kyllä rajoittaa etupään liikkumista ja estää tammaa tuuppimasta jatkuvasti hoitajaansa, mutta ainoa tapa saada tämä tamma pysymään paikoillaan olisi varmaan sen jalkojen liimaaminen kiinni lattiaan. Tämä tietenkin aiheuttaa ongelmia myös eläinlääkärille ja etenkin kengittäjälle, joiden käsittelyssä oleminen on Riian mielestä tylsää ja kestää aivan liian pitkään.

Ratsastaessa Riiaa ei ainakaan tarvitse olla eteen potkimassa. Tamman innostus ei nimittäin katoa mihinkään kun satulan laittaa selkään. Se työskentelee mielellään ja innokkaasti ja tottelee kyllä pieniäkin apuja apuja, joskin toisinaan hieman turhankin hyvin. Myöskään peräänantoon ratsastaminen ei tuota vaikeuksia, tämän ajatuksen voimalla toimivan tamman kanssa.
Kovin paljoa ajatusta vahvemmilla avuilla Riiaa ei voikkaan ratsastaa, sillä tamma reagoi apuihin hieman turhankin vahvasti, etenkin silloin kun sitä pyytää eteenpäin. Toisinaan pidättäviä apuja saa ottaa reilustikin saadakseen ratsun tajuamaan, että esimerkiksi laukannosto ja eteenpäinryntääminen ovat kaksi aivan eri asiaa tai että askeleenpidennys ei tarkoita mahdotonta kaahaamista. Kun tamman saa kuitenkin tajuamaan tämän ja rauhoittumaan ratsastajan apujen kuunteluun, kehkeytyy siitä oikein näyttävä ja iloisesti työskentelevä kouluratsu.

i. Runon Severi
SV-III
ii. Fiktion Sampo
-
iii. Milkan Silvo
KRJ-I
iie. Fiktion Louna
KTK-III, KRJ-I, SLA-I
ie. Vaniman Rosette
YLA1, KRJ-I, SLA-I, KTK-II
iei. Vaniman Tuuria
KTK-II, KRJ-I
iee. Hetken Ruusumieli
KTK-III, KRJ-I
e. Västerbyn Ainutlaatuinen
KRJ-II, KTK-II
ei. Puuha-Pete HUI
KTK-III
eii. Viehättävän Pokerinaama
ERJ-III, YLA2, KTK-II, KRJ-I
eie. Viehättävän Kuu-Jee
KRJ-I, YLA2, KTK-III
ee. Västerbyn Esteri
-
eei. Sannin Vekseli
-
eee. Kimovaaran Särmä
-

09.06.2016 // t. Kaunan Mustamaalattu // i. Hymnin Myräkkä

KRJ
sijoituksia 13, joista voittoja 3

01.11.2015 - HeA - Rätvänä - 1/30
01.11.2015 - HeA - Tuikun Talli - 8/70
02.11.2015 - HeA - Tuikun Talli - 6/70
09.11.2015 - HeA - Tuiskula - 2/30
16.11.2015 - HeA - Rätvänä - 1/30
19.11.2015 - HeA - Rätvänä - 4/30
25.11.2015 - HeA - Moondance - 2/40
01.12.2015 - HeA - Fiktio - 1/30
02.06.2016 - HeA - Marcius - 2/40
05.06.2016 - HeA - Marcius - 6/40
13.06.2016 - HeA - Marcius - 6/40
23.06.2016 - HeA - Metsovaara - 2/40
26.06.2016 - HeA - Metsovaara - 6/40
28.06.2016 - HeA - Metsovaara - 5/40

06.01.2016 - Kouluvalmennus - Valmentajana Sussu

Riian kanssa valmennuksen aloitimme käynti-ravi siirtymisillä, sillä tammalla oli selvästikkin todella paljon virtaa ja se otti reippaasti kierroksia jokaisesta Axelin ylimääräisestä horjahduksesta tai liikahduksesta. Neuvoin Axelia istumaan selässä mahdollisimman rennosti ja ratsastamaan tammaa pienillä, mutta päättäväisillä avuilla. Kun siirtymisiä tarpeeksi kauan tehtiin, alkoi Riia selvästi rentoutua ja tamma myös alkoi hyväksyä avut, eikä enään yrittänyt kiihdytellä. Ravissa kokeiltiin seuraavaksi temponvaihteluita kahdeksikolla siten, että toisella ympyrällä ravia koottiin ja toisella lisättiin. Neuvoin myös Axelia kiinnittämään huomiota siihen, ettei Riia liikaa ennakoi apuja. Kun tamma oli ensin saatu hyvin avuille siirtymisillä, sujuivat temponvaihtelutkin kohtalaisen vaivattomasti, vaikkakin muutaman kerran lisäyksissä Riia meinasi hieman innostua. Laukassa panostimme nostoihin, sillä Riialla selvästi oli tapana hieman syöksyä laukkaan. Nyt siis laukkaa otettiin kerralla vain puolisen ympyrää ja keskityttiin siihen, että nosto tapahtuu energisesti, mutta kuitenkin maltillisesti. Muutamia kertoja Riia yritti oikein singota eteenpäin, mutta kun se ymmärsi mitä siltä pyydetään, rauhoittuivat nostotkin. Valmennus oli sujunut suunnitelmien mukaan, joten annoin nopeasti Axelille luvan suorittaa itsenäiset loppuverryttleyt.

16.05.2016 - Kouluvalmennus - Valmentajana CC.

Riia oli tänään äärimmäisen reippaalla tuulella. Otin teidät aluksi hetkeksi liinaan, jotta saatoit keskittyä istuntaasi ja apuihisi sen sijaan, että sait koko ajan olla miettimässä pysyykö hevonen käsissä vai ei. Riia esitteli hillitöntä ravuriravia hetkittäin, mutta vähitellen alkoi antaa periksi myös pidättäville avuille ja kuunnella sinua. Päästin teidät sitten ravailemaan vapaasti niin, että teitte kummallekin pitkälle sivulle vähintään kolme volttia. Riia alkoi tukeutua paremmin kuolaimeen, jolloin pääsit tekemään jotain myös tamman kyljille sen sijaan, että olisit vain koko ajan ollut jarruttamassa sitä. Kun raviin oli saatu järjellinen tempo, saitte tulla pituushalkaisijalle, tehdä pysähdyksen kentän keskelle ja vaihtelevasti siirtyä pysähdyksestä suoraan käyntiin tai raviin. Riia toimi mallikkaasti ja kuunteli apujasi hyvin. Se heitteli ajoittain hieman päätään, mutta silloin pitää vain ratsastaa pohkeesta eteenpäin - ei kuitenkaan niin, että kohta saa huomata hevosen kadonneen kokonaan. Kun harjoitus sujui, pääsitte takaisin uralle. Saitte ravailla hetken aikaa pitkin uraa ennen kuin annoin seuraavan tehtävän. Tehtävänä oli hillitysti pidentää askelta jokaisen sivun puolivälissä. Tämä ei siis tarkoita sitä, että tempo vauhdittuu, vaan askel pitenee. Ensimmäisillä yrityksillä ravi muuttui kaahotukseksi, mutta kun löysit oikeat avut, sain Riian ravaamaan tehokkaasti. Laukkoja otimme niin, että tulitte pituushalkaisijalle, teitte pysähdyksen ja nostit valitsemasi laukan. Pitkälle sivulle jälleen voltit hallitussa laukassa. Riia laukkasi hyvin ja sait tamman pidettyä hanskassa.

19.05.2016 - Kouluvalmennus - Valmentajana CC.

Vauhdikas Riia otettiin tänään valmennukseen. Alkuverryttelyyn ohjeeksi annoin runsaat kaarevat urat ja sen, että verryttely tuli tehdä molempiin suuntiin. Muista, ettei suusta kannata tai saada jäädä vetämään, sillä se saa tamman kaahottamaan. Ratsasta huolelliset tiet ja aseta Riiaa kaaren suuntaan. Kun olitte tehneet verryttelyn, saitte siirtyä takaisin käyntiin. Teimme niin, että kuljitte hieman uran sisäpuolella koko ajan. Pitkällä sivulla pidennettiin ja lyhennettiin askelta vuorottain. Pitkän sivun loppuun tehtiin voltti ja lyhyt sivu tehtiin avotaivutusta. Kun Riia oli hyvin avuilla, saitte jatkaa suoraan seuraavalle pitkälle sivulle ja silloin kun se tuntui kiirehtivän, teitte lyhyen sivun loppuun voltin. Tehtävä näytti sujuvan teiltä oikein sujuvasti. Sait asetettua Riian hyvin ja se pysyi annetulla reitillä mainiosti. Kun tehtävä sujui käynnissä, saitte tehdä pitkät sivut ravissa. Edelleen askelta pidennettiin ja koottiin vaihtelevasti. Riian reippaan etenemisen vuoksi teitte enemmän kokoamista kuin pidentämistä. Tamma pysyi sinulla hyvin käsissä ja se oli tasapainoinen taivutuksissakin, jotka tehtiin käynnissä. Siirtymiset olivat sujuvia ja pehmeitä. Kun tehtävä sujui molempiin suuntiin, saitte tulla pituushalkaisijalle, tehdä pysähdyksen ja nostaa laukan. Uralle tuli kääntyä niin, että laukka jäi vastalaukaksi. Aluksi Riia yritti vaihtaa jatkuvasti myötälaukkaan, mutta sait sen toimimaan halutulla tavalla. Laukka oli reipasta, mutta tasapainoista. Sait tehtyä nostot ripeästi ilman väliin jääviä ylimääräisiä askelia väärässä askellajissa. Kaiken kaikkiaan oikein hienoa!

22.05.2016 - Kouluvalmennus - Valmentajana CC.

Riia alkaakin käydä minulle jo varsin tutuksi. Tämä on kolmas kerta kun valmennan teitä. Tiesin siis jo etukäteen mitä kannatti odottaa ja pystyin suunnittelemaan valmennuksen tehtävät siten, että niiden kautta päästiin puuttumaan tamman heikkouksiin. Saitte tehdä alkuverryttelyn itsenäisesti. Tiesit itsekin, että sinun piti saada Riia rauhoittumaan ja kuuntelemaan apujasi, jotta sait taivutettua sitä esimerkiksi volteille ja ympyröille. Tamma oli hieman vastahankainen, mutta sait kuin saitkin avut läpi. Verryttelyn jälkeen saitte tehdä aktiivisesti siirtymisiä käynnin ja ravin välillä. Siirtymisiä tehtiin niin pitkillä kuin lyhyilläkin sivuilla sekä pituus- ja leveyshalkaisijoilla. Näin saatiin pidettyä mielenkiintoa yllä ja pyrittiin estämään ennakointi. Muista pitää huoli siitä, että Riia ei lähde hiippailemaan käynnissä miten sattuu, vaan pidä liike aktiivisena, mutta hallittuna. Saitte tehtyä hyviä siirtymisiä, joten otimme hieman laukkaharjoitteita. Saitte ensin tehdä muutamia siirtymisiä ravista laukkaan. Riia oli jälleen kerran liiankin innokas ja suorastaan säntäsi laukkaan. Muista puolipidätteet! Sait vähitellen laukankin hallintaasi ja kun siirtymiset sujuivat, pääsimme tekemään vastalaukkoja. Tehtävänä oli siis nostaa pitkän sivun alussa vastalaukka ja pitää laukka yllä sivun päähän asti. Riia tarjosi jatkuvasti myötälaukkaa, mutta sait sen nostamaan vastalaukan. Tamma oli nyt hieman rennompi. Laukat olivat melko hyviä, mutta ne alkoivat varsin riehakkaasti. Kun kaikilla oli taas hyvä mieli onnistuneen suorituksen jälkeen, saitte siirtyä kevyessä ravissa tehtävään loppuverryttelyyn.Ulkoasu © Rialea Design - Taustakuva © Subtle Patterns - kuvat © VRL-04373 & Ransu.kuvat.fi
Huomaathan, etta olemme virtuaalitalli ja jokainen tallin asukas on virtuaalihevonen