Hevosen kuvat © Maria S.
Nimi Mörkövaaran Vainaja Rekisterinumero VH15-018-2104
Rotu, sukupuoli Suomenhevonen, ori syntymäpäivä 13.10.2015 3v 20.10.2015
Säkäkorkeus 150cm Väri Punarautias
Painotus yleispainotus Koulutustaso HeA, 100cm, helppo
Omistaja Axel (VRL-13550) Kasvattaja Mörkövaara

KTK-II myönnetty 20.12.2015
(19 + 17 + 20 + 17 = 73p)

VSN Champion arvonimi myönnetty 15.01.2016

Palkittu SV-III palkinnolla 20.12.2015
(rakenne 7,2, suku 10, käytöskoe 10, ratsastuskoe 7,5 + 0, luonne 15 = 49,7)

Palkittu KV-II palkinnolla 20.12.2015
(Rakenne: 10 Käynti: 4 Ravi: 3 Laukka: 4 Lisäpisteet: 0 Ratsastettavuus: 3 Luonne: 5 Suku: 1 Yhteensä: 30p)

Palkittu EV-I palkinnolla 15.01.2016
(8 - 10 - 3 - 5 - 5 - 3 = 34p)

Mörkövaaran Vainaja, jota talliporukan kesken Vanuksi kutsutaan, on ori, jota voisi helposti luulla mukavaksi työkaveriksi. Ainakin kunnes siihen on kunnolla tutustunut ja kaikki sen mahdolliset temput ovat tulleet tutuiksi.

Onhan Vanu pääasiassa aivan vaivaton hoidettava. Se seisoo kiltisti paikoillaan ja silminnähden nauttii harjattavana olemisesta. Onhan sillä tapana haistella hoitajansa taskut läpi ja se saattaa toisinaan leikkisästi tuuppia hoitajaansa etenkin kavioiden puhdistuksen aikaan, mutta nämä pikkutemput eivät olekaan se orin suurin ongelma. Mikä sitten on?

Vastaus: Vanua eivät tavalliset karsinan lukot pidättele ja jos se sattuu karsinastaan ulos pääsemään, voi olla varma, että vähintäänkin parin naapurikarsinan asukit ovat myös karkuteillä. Myöskin tarhatessa ori on kerran jos toisenkin löydetty aidan toiselta puolelta, joskus aidan yli hypäten, toisinaan taas tullaan suoraan läpi sähkölangoista. Perinteisen puuaitaisen tarhan portinhan tosin saa auki helpomminkin: hampailla. Onneksi ori tuntuu pääasiassa karkailevan omaksi ilokseen ja pysyy yleensä pihapiirissä ja on helppo saada kiinni.

Jos Vainajan ratsastettavuutta pitäisi yhdellä sanalla kuvata, olisi se arvaamaton. Toisessa ääripäässä ovat ne päivät kun ori toimii täysin moitteettomasti, mutta toisessa päässä ovatkin ne katastrofipäivät kun ori pukittelee jokaisen mahdollisuuden tullen ja sinkoilee minne sattuu ratsastajaansa kuuntelematta. Siinä välillä tosin sitten ovat ne päivät, jolloin Vanu vaikuttaa hyvältä ja kaikki sujuu täysin ongelmitta, kunnes hevonen päättääkin ilman minkäänlaista varoitusta singahtaa täyteen pukkilaukkaan ja unohtaa samalla kaikki ratsastajan avut. Kaikkien onneksi näitä temppuja tapahtuu pääasiassa vain kouluratsastuksen parissa, joten hypätessä ratsastaja voi olla melko huolettomasti.

Mitään selitystä ei yrityksistä huolimatta ole näille kohtauksille koskaan keksitty, joten lopulta ne on vain pitänyt selittää orin luonteella. Onneksi muuten ori on oikein mukava ratsastettava. Se kuuntelee pieniäkin apuja helposti ja liikkuu hyvin omalla moottorillaan. Enemmän oria joutuu pidättelemään kuin eteen ratsastamaan. Vanun helppo hallittavuus tekeekin siitä oikein mukavan ratsun niin koulu- kuin esteradoillekin.

i. Pyriitti
KRJ-I, ERJ-I, KERJ-I
ii. Termiitti
evm
iii. Terminaattori
evm
iie. Helmen Kaisla
evm
ie. Pilvina
evm
iei. Riemastus
evm
iee. Pilvi-Venla
evm
e. Violavanja
-
ei. Wijonne
evm
eii. Werno
evm
eie. Lemmetär
evm
ee. U.M. Vanja
evm
eei. U.M. Kollaasi
evm
eee. Ripsiina
evm

ei jälkeläisiä

KRJ
sijoituksia 7, joista voittoja 1

02.06.2016 - HeA - Marcius - 2/40
11.06.2016 - HeA - Marcius - 4/40
13.06.2016 - HeA - Marcius - 6/40
14.06.2016 - HeA - Marcius - 3/40
15.06.2016 - HeA - Marcius - 1/40
27.06.2016 - HeA - Metsovaara - 3/40
30.06.2016 - HeA - Metsovaara - 3/40

ERJ
sijoituksia 0, joista voittoja 0

KERJ
sijoituksia 5, joista voittoja 1

14.06.2016 - helppo - Metsovaara - 2/36
15.06.2016 - helppo - Oakhill - 3/30
20.06.2016 - helppo - Metsovaara - 6/36
23.06.2016 - helppo - Metsovaara - 1/27
25.06.2016 - helppo - Metsovaara - 4/27

09.01.2016 - kouluvalmennus - valmentajana Tvisha, Mörkövaara

Axel saapui tänään Mörkövaaraan valmennettavakseni ensimmäistä kertaa nuoren orinsa Vanun kanssa. Innolla odotin tämän ratsukon valmentamista, sillä oli kiva päästä näkemään minkälainen ratsuhevonen Vanusta oli kasvanut ja kuinka se työskentelee ratsastajan kanssa. Alkuverkassa ori oli melkoinen säheltäjä, se pomppi maneesia ympäri ja säikkyi siellä kaikkea nurkista liikkuviin ihmisiin saakka. Tämän vuoksi ratsukon verkka oli vähän rauhaton, mutta hyvin Vanu kuitenkin eteenpäin lähti askeltamaan, vaikka apuja vastaan painoikin.

Orin ollessa kutakuinkin verryytelty lähdimme työstämään tämän päivän tehtäviä, jotka painottuivat avo- ja sulkutaivutuksiin. Ratsukko sai näin ollen aloitella omaan tahtiin tekemään käynnissä uralla pitkillä sivuilla avotaivutuksia ja lyhyillä sivuilla tuli tehdä ensin pysähdys ja sen jälkeen voltti. Vanulla oli ensimmäisellä kierroksella pientä keskittymisongelmaa, joka pohjautui lähinnä sen turhaan reippaaseen vauhtiin. Ratsastaja sai antaa tälle siis napakat pidätteet ja sen jälkeen jämäkät avut avotaivutuksiin, jotta ori lähti liikkumaan halutusti eteen. Pienellä työstämisellä vähitellen saatiin oikein kivoja pätkiä avoja aikaiseksi, joten siirryimme hiljattain sulkujen pariin. Tehtävä oli melkeinpä samanlainen kuin avojen parissa, tosin nyt mentiin pitkillä sivuilla sulkuja ja lyhyillä sivuilla ravissa voltti. Sulkutaivutukset luonnistuivat ratsukolta heti avoja paremmin, Vanu taipui nätisti ja liikkui oikeaoppisesti neljällä uralla eteenpäin. Tätä liikettä selkeästi tosin hankaloitti tuo pieni ravipätkä, kun ori ei millään olisi malttanut hidastaa takaisin käyntiin ja rueta tekemään sulkua. Kun avo- ja sulkutaivutukset oli hiottu molempiin suuntiin hyväksi, sai ratsukko viimeiseksi tehtäväksi lähteä tekemään uralla ravi-laukka-ravi siirtymisiä. Näin saatiin vähän laukannostoja ja laukkaakin mukaan, joka näytti olevan Vanulla oikein tahdikasta ja menevää.

Reilun tunnin työstämisen jälkeen lähdimme vähitellen lopettelemaan ja siirtymään loppuverkan pariin. Loppuverkassa Vanulla edelleen vauhtia ja intoa riitti vaikka muille jakaa, joten Axel sai työstää tätä ympyröillä oikein reippaassa ravissa. Valmentajalle jäi tästä ratsukosta oikein positiivinen kuva tältä päivältä, sillä kaikki tehtävät saatiin suoritettua hyvin vaikka erimielisyyksiäkin oli. Ratsastaja pysyi koko tunnin hevoselleen jämäkkänä, joka toi loppua kohden hienoa tulosta, eikä Vanu enää yrittänyt mennä sieltä mistä aita on matalin.

19.05.2016 - Kouluvalmennus - Valmentajana CC.

Olin saanut kuulla etukäteen Vanun mahdollisista kommervenkeistä. Olinkin siis suunnitellut harjoituksia, jotka vaativat jatkuvaa huomiota niin hevoselta kuin ratsastajalta, jotta rodeonäytökseltä vältyttäisiin. Alkuverryttelyn ohjasin seuraillen toimintaasi satulassa. Muista pysyä rentona, vaikka Vanulla onkin taipumusta lievään sekoiluun. Ratsasta alusta alkaen tiet huolellisesti, jotta niitä ei tarvitse yrittää hakea myöhemmin ratsastuksen aikana. Kun verryttely oli hoidettu kunnialla, saitte siirtyä kolmikaariselle kiemurauralle. Yhden kerran saitte tulla tehtävän käynnissä ennen kuin patistin sinut raviin. Kiemurauran kullekin kaarelle oli tehtävä voltti. Näin pidettiin kaikkien mieli virkeänä! Tehtävänä oli myös tehdä siirtoja voltille ja voltilta tultaessa. Kun tehtävä sujui näin, otimme lisäksi sen, että kiemurauran suoralla osalla tuli lyhentää askelta kahden-kolmen askeleen verran. Vanu vaikutti kuuntelevan apujasi hyvin, mikä oli rohkaisevaa. Kun kolmikaarinen sujui tällaisenaan, tuli teidän tehdä "vapaalla" pitkällä sivulla avotaivutusta käynnissä. Koko suoraa ei tarvinnut tulla, mutta edes puolet siitä, jotta Vanu pysyi hyvin käsissä. Suorituksenne oli oikein hyvä ottaen huomioon sen kuinka jännittynyt olit valmennuksen alussa. Kun nämä tehtävät sujuivat, sait alkaa nostaa laukan aina voltilla. Vanu tuntui hieman riehaantuvan nostoista, joten jokaiselle voltille laukkaa ei tarvinnut nostaa. Muista pitää huoli siitä, ettet jää vetämään ohjasta, sillä se vain provosoi Vanua. Kun laukkakin saatiin hallintaan, saitte jatkaa laukkaa keskimmäisen ja viimeisen kaaren yli. Kaiken kaikkiaan olin tyytyväinen suoritukseenne ja loppujen lopuksi Vanukin näytti rennolta.

22.05.2016 - Kouluvalmennus - Valmentajana CC.

Edellisellä yhteisellä valmennuskerrallamme Vanu vaikutti oikein mukavalta. Toivoin, että tilanne olisi sama tänäänkin. Aloititte itsenäisellä verryttelyllä, jossa tehtiin molempiin kierroksiin kevyessä ravissa voltteja. Vanu oli hieman jännittynyt. Edelleen, muista pysyä itse rauhallisena ja kevennä matalammin, mikäli sinusta tuntuu, että ori saattaa yrittää poistua paikalta. Sait verryteltyä Vanun ja pääsimme tekemään varsinaista harjoitusta. Otin teidät tänään kahdeksikolle, joka koostui kahdesta ympyrästä. Saitte aloittaa tehtävän suoraan harjoitusravissa. Muista pitää huoli siitä, että Vanu kulkee sillä reitillä, jonka itse valitset, eikä haahuile missä sattuu. Lisäsin muutaman merkkikartion ympyröille niin, että teidän oli kierrettävä kartiot. Vanu alkoi vähitellen hakeutua kuolaintuntumalle ja antaa sinulle periksi. Sait orin myös taipumaan hyvin pohkeen ympärille. Teimme harjoitusta seuraavaksi niin, että kahdeksikon keskellä siirsit aina muutaman askeleen verran käyntiin ja nostit sitten uuden ravin. Vanu heitteli päätään hieman, mutta kun ratsastit päättäväisesti, ori totteli hyvin ja liikkui eteenpäin. Pidä huoli siitä, ettet lähde itse kallistumaan satulassa, vaan pysyt keskellä. Kun tehtävä sujui ravissa, saitte alkaa tehdä sitä laukassa. Eli ympyröillä laukkaa, mutta keskellä muutama askel käyntiä. Siirtymiset eivät olleet aivan niin pehmeitä kuin olisi voinut toivoa, mutta niistä tuli parempia kun saitte tehtyä useampia toistoja. Kun tämä tehtävä sujui, saitte tehdä muutamia pohkeenväistöjä käynnissä ja ravissa pituushalkaisijalta pitkälle sivulle. Vanu väisti oikein hyvin ja tasapainoisena. Hyvien suoritusten jälkeen siirryitte loppuverryttelyn ja satulasta laskeuduttuasi sait tarjota Vanulle porkkanan.

23.05.2016 - Estevalmennus - Valmentajana CC.

Aiemmin en ollutkaan valmentanut sinua ja Vanua esteillä! Olin saanut kuulla juttua, että ori olisi hieman helpompi esteillä, joten suhtauduin positiivisesti. Alkuverryttelyn teitte itsenäisesti hyödyntäen lyhyllä sivuilla olevia kavaletteja. Verryttelyn jälkeen otin teidät harjoituksen pariin. Päivän aiheena oli askeleen pituuteen vaikuttaminen. Olinkin siis koonnut kentälle esteitä niin, että ensin oli venytystä vaativa este ja pian sen jälkeen kapea tai harvaan koottu, vaikeasti hahmotettava este, jolle lähestyessä hevonen oli saatava nopeasti koottua. Ensimmäinen tällainen kombinaatio oli leveähkö okseri ja kapea este. Ensimmäisellä yrityksellä Vanu kielsi jälkimmäiselle esteelle. Saitte tulla tehtävän uudelleen ja nyt sait kuin saitkin ratsastettua orin kunnolla pystylle. Vanu laukkasi hyvin ja polki aktiivisesti takajaloillaan. Se näytti erittäin yhteistyöhaluiselta ja saitkin avut hyvin läpi. Seuraava esteyhdistelmä oli vesieste, jonka jälkeen tuli pian harvaan valkoisista puomeista koottu este. Tämä harjoitus sujui jo paremmin. Huomasi siis, että teillä oli jutun juoni selvillä. Vanu reagoi nopeasti apuihisi ja hyppäsi hyvin. Kun esteet sujuivat yksittäisinä, saitte hypätä niitä ratana. Vanu tuntui innostuvan oikein toden teolla ja sait tehdä reilusti puolipidätteitä pitääksesi orin hanskassa. Teitte kuitenkin hyvän radan, joka olisi voinut olla vauhtinsa puolesta vaikka uusintarata. Voitte kuitenkin ottaa perusradalla rauhallisemmin, jotta voitte varmistaa puhtaat hypyt. Vanu hyppäsi rohkeasti, eikä alun ongelmista ollut enää merkkiäkään. Loistavaa toimintaa!

03.06.2016 - Estevalmennus - Valmentajana Minja E.

Kun hurautin volkswagenin maasturini Kaunan pihaan, näin jo kaukaa kentällä ravaavan suomenhevosen ja tämän ratsastajan - he olivat ilmeisesti päivän valmennettavani. Kun olin hieman jutustellut Axelin kanssa, aloin kasaamaan esteitä päivän tehtävää varten. Rataharjoituksia oli toivottu ja niitä ratsukko myös sai.

Alkuun otettiin parit verkkahypyt pystyesteellä ennen kuin päästin ratsukon radalle. Olin alkuun jättänyt estekorkeuden 80cm ja annoin parille ensimmäisen radan. Ori vaikutti alusta asti mukavalta ja kuuliaiselta, mutta sitten se onnistui yllättämään. Puolivälissä rataa se kiskaisi pään alas ja heitti muutaman pukin, eikä Axelin avut selvästi mennyt enää läpi. Pienen taiston jälkeen ori oli kuitenkin taltutettu. "Yleensä se tekee näin vain kouluratsastuksessa, mutta harvemmin esteillä" selitti ratsastaja hieman hermostuneena. Sen valmennuksen aikana Vanu ei kuitenkaan toistanut tapahtumaa ja loppuvalmennus sujui hienosti. Ratsukko suoritti kaikki vaaditut radat puhtaasti ja nopeasti. Tätä ratsukkoa oli ilo valmentaa, sillä sekä hevonen että ratsastaja olivat motivoituneita ja selvästi osasivat hommansa.

06.06.2016 - Estevalmennus - Valmentajana CC.

Kohtasin jälleen kerran arvaamattomaksi tituleeratun Vanun. Olin valmistellut tälle päivälle harjoitteita, jotka pitivät orin mielen kiireisenä. Ehkä se ehkäisisi sekoiluja. Alkuun saitte verrytellä itsenäisesti kunhan hyödynsitte maapuomeja. Halusin myös, että teitte verryttelyn kaikissa askellajeissa (laukassa vain lyhyesti). Vanu sai kuin saikin jostain syystä kunnon hepulin ja viskoi takaosaansa kuin rodeohevonen ikään. Sait sitten siirtyä suoraan jumppasarjalle, joka koostui kahdesta ristikosta ja yhdestä pystystä. Päästyään hyppäämään Vanu oli kuin mitään ei olisi koskaan tapahtunutkaan. Hypyt olivat aavituksen kiireisiä, mutta pääsitte tulemaan keskeltä estettä. Kun olitte hypänneet jumppasarjan muutaman kerran molemmissa kierroksissa, otin teidät pääty-ympyrälle, joka kaarelle olin sijoittanut kaksi pystyä (vastakkaisille puolille ympyrää). Teidän piti siis laukata ympyrää hallitussa laukassa ja hypätä kaarevalta uralta esteet. Tarkoitus oli myös tulla mahdollisimman keskeltä. Yllätitte minut hyppyjenne rauhallisuudella ja laadukkuudella. Vanu näytti nyt keskittyvän tehtävään mainiosti, eikä sitä haitannut yhtään, vaikka se ei päässyt lähestymään täysin suorana. Kun tämä sujui, kehoitin laajentamaan kahdeksikolle. Näin hyppäsitte kolmea estettä ja jouduit vaihtamaan laukkaa. Aluksi tehtävä vaikutti turhankin haastavalta, mutta vähitellen saitte ideasta kiinni. Vanu ei vaikuttanut väsyvän lainkaan, vaan leiskautteli esteiden ylitse kuin vettä vain. Kun tehtävä laukanvaihtoineen sujui hyvin, saitte tulla jumppasarjan vielä muutaman kerran ennen loppuverryttelyä kevyessä ravissa. Sait orin loistavasti takaisin avuille alun sekoilujen jälkeen. Mainiota!<&p>

Ulkoasu © Rialea Design - Taustakuva © Subtle Patterns - kuvat © VRL-04373 & Ransu.kuvat.fi
Huomaathan, etta olemme virtuaalitalli ja jokainen tallin asukas on virtuaalihevonen